TURKUAZ MAKAMINDA İBRİCE LİMANI
Yıldızların yeryüzüne indiği bir geceydi… Saros Körfezi’ne yaklaşırken arabanın açık penceresinden dışarıya uzanıp kulak kabarttım. Tek duyulan ağustos böceklerinin korosuydu. Ayışığı yol boyunca geçtiğimiz ayçiçeği tarlalarını, ince uzun sazları, zeytin ağaçlarını, çam ormanlarını hiç üşenmeden laciverde boyuyordu. Ama asıl merak ettiğimiz, Saros’un o ünlü, hareli turkuvazıydı. Açık mavi tonlardan, koyu laciverde uzanan denizi görmek için sabahı, gün doğumunu beklemek gerekiyordu.
Ege’nin kuzeydeki ucu Saros Körfezi kendini sürekli yenileyebilen temiz denizi, çam ağaçlarıyla süslü bakir koyları, uzun yürüyüşlere uygun kumsalları ve dalış turizmine de uygunluğuyla yaz aylarında ve hafta sonlarında özellikle İstanbulluların meskeni durumunda.
Kıyıları dik uçurumlardan uzun kumsallara kadar değişik oluşumlar ile kaplı olan körfez, gerek kumlu, gerekse kayalık zeminlerde o çekici turkuvaz rengini sergiliyor. Körfezin çevresindeki çam, armut, akasya ve zeytin ağaçlarıyla kaplı, ayçiçeği tarlaları ortasındaki köyler de kalabalıklaşmış ve betonlaşmış tatil yörelerinden sıkılmış doğaseverlere uygun alternatifler sunuyor. Saros Körfezi’nin çevresindeki çoğu alan SİT bölgesi olduğundan burada yerleşim de az. Adilhan, Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri doğaya kaçış için adını sayabileceğimiz yerler arasında.
Yıllar önce sadece Çanakkale’ye giden yol üzerindeki bir geçiş noktası idi Saros. Son on yılda TEM yolunun tamamlanması ile İstanbul’dan buraya ulaşım da kolaylaştı.
Günümüzde sualtı tutkunlarının en ideal dalış noktalarından olan İbrice Limanı ise Keşan’a bağlı Mecidiye beldesinde yer alan iki küçük koydan oluşuyor. Burası kısa süre önce mütevazı bir balıkçı barınağıydı. Artık özellikle yaz aylarında dalma meraklılarının akınına uğruyor. İbrice Limanı’nda balıkadam eğitimi veren bir dalış merkezi de var.
Önceleri halkının ayçiçeği yetiştirerek ve balıkçılık yaparak yaşadığı bir köy olan Mecidiye’nin de önemi arttı. Bunun da nedeni İbrice’nin balıkçı barınağından bir limana dönüşmesi ve dalgıç okulları tarafından keşfedilmesi. Balık restoranları, dükkânlar ve pansiyonlar açıldı. Uskumru, sinarit, levrek, mercan, kefal ve barbunya çevredeki restoranlarda tadılabilecek lezzetler arasında.
Özellikle mayıs ayından eylül ayı sonuna dek süren dönemde İbrice Limanı’nda dalgıçların mezuniyet baloları yapılıyor denilebilir. Neredeyse tüm İstanbul dalgıçlarının sertifikalarını aldığı, açık deniz ile tanıştığı ilk yer İbrice… Cumartesi sabahı erkenden İstanbul’dan yola çıkan dalış grupları üç buçuk saatlik bir yolculuk sonunda ulaşır buraya. Liman her iki yanı yüksek tepelerden oluşan bir koyda yer alıyor. Doğusundaki tepeden bakıldığında iki koy görülüyor: Küçük Çanak ve Büyük Çanak. Bu koylarda mükemmel resif sığlıkları bulunuyor. Koyların dipleri zaman zaman kaya ve kumluk halinde meyilli olarak kırklı metrelere kadar inen bir sualtı yapısına sahip. Bu koylara yapılan dalışlar sırasında çok sayıda sübyeye, taşların arasında gizlenen ahtapotlara ve melanur sürülerine rastlamak mümkün. Liman’ın batı kıyısındaki sarp ve dik kaya yapısı Toplarönü Burnu’na kadar uzanıyor. Toplarönü mükemmel gizli koyları olan bir dalış noktası. Ancak bu bölgeye gidebilmenin tek yolu denizden geçiyor. Kayalık olan Toplarönü’nde ortalama derinlik ise 20 metreyle sınırlı.
Üç Güzel Mağarası’nda taş diplerinde eşkina, ahtapot ve böcek görülebiliyor. Bu bölge gece dalışı ve eğitimleri için de ideal. Tekne dalış yerlerinden Kiremitlik ise iki metreden kumluk olarak başlayıp, 40 metreye dek dik bir duvar olarak inen güzel bir dip yapısına sahip. Burada kayaların arasında yuva yapan mığrı ve orfoz balıkları, böcek ve nadiren ıstakozlarla göz göze gelmek hiç de sürpriz olmuyor.
Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra Kızıldeniz’den gelen gemiler sintine sularını Akdeniz’e boşaltmaya başladığından bu yana, artık Körfez’de Kızıldeniz’e ait canlılar da boy göstermeye başladı. Balıkadamlar bilir, aslında her dalış sürprizlerle doludur. Saros Körfezi’ne yapılan dalışlarda buradaki tipik canlı türlerinin yanı sıra, ender olsa da orkinoslara dahi rastlanıyor.
Limanın batısında yer alan İncekum Plajı, muhteşem kumu ile dalış yapmayanlar için iyi bir alternatif sunuyor. Hafta sonunu geçirmek için İbrice’ye gelenlerin konaklamak için önlerindeki seçeneklerden biri Erikli’de motel ve pansiyonlarda kalmak.
İkinci seçenek ise otomobille yirmi dakika mesafedeki Keşan ilçesindeki üç yıldızlı oteller. Limandan içerilere toprak yolla devam edildiğinde, Deli Liman adı verilen arkası çamlık, önü deniz olan bir kamp sahasına ulaşılıyor. Burası kamp kurmayı tercih edenlerin, kamp ateşli ve gitarlı geceler yaşamak isteyen dalgıçların mekânı. Kamp yerinden güneşin batışını, hele hele güneş battıktan sonra, ışık kirliliği olmaksızın, gökyüzünde Samanyolu’nu izlemenin keyfine doyum olmuyor. Biz ilk geldiğimizde gökyüzünde havai fişek gösterisi var sanmıştık. Meğer gördüğümüz yıldız yağmuruymuş! Turkuvazla hareli, bol balıklı Saroz Körfezi gezmekle, dalmakla, anlatmakla bitmez. Görmek ve yaşamak gerekiyor.
Ali Ethem Keskin / Skylife Dergisi Ağustos 2002
“Turkuaz Makamında İbrice Limanı” üzerine 2 yorum
dünyanın en güzel koylarından!
Kesinlikle haklısınız.